SECRET RECIPE VERSI PAH.. =____=

ASSALAMUALAIKUM...jeng3..hehe

pekabo member2 semua, sedara mara org2 yg x kenal pon?

haa hopefully mudah mudahan sehat2 belaka...

ngeee,ni ade member tny resipi, ADNIN MAZLAN,this is for u first ^_^


ASAM PEDAS AYAM..nyum nyum ^_^


BAHAN BAHAN :

1.mule mule skali ko blend je bawang ( bwg putih + merah + halia )

2.serai tu titik dengan lesung batu skit

3.kene ade daun limau purut..bau dia jadi bes oo :)


STEP BY STEP :

1.masuk kan bawang yg da blend tadi dulu, jangan masuk minyak dulu
itu untuk keringkan air bawang n kurgkan penggunaan minyak
[ **ni akak aku ajar ]

2.pastu masuk minyak sikit tumis bagi bawang garing skit..
tumis skali dengan serai

3.masuk cili boh, tau kan?..yg da blend tu...tumis bagi naik minyak


4.pastu masuk ayam..biarkan ayam tu masak sikit utk matikan air ayam

5.masuk air & daun limau purut

DA CIAP UNTUK DIHIDANG ^_^...selamat mencube denin



OK NEXT SECOND RECIPE

IKAN TALAPIA KUKUS...nyum nyum ^_^

**resipi ini telah menyebabkan Deanna Syaqieza mencik sy..haha

this is her blog..my "alam maya frenz"

sori kak za x menyempat buat post psl u..

really appreciate la post u utk i..love u mmuah walllah kih3 ^_^



OK BACK TO BASIC ORAIT GUYS !!

BAHAN BAHAN & STEP BY STEP:

memang sangat simple tapi menjilat jari ^___^

1. hiris bawang besar,halia,bawang putih,lada besar

2.ikan talapia yang da siang & rendam dalam air tadi
just lumurkan dengan garam sahaja

3.sumbat sedikit hirisan halia & bawang putih tadi
kat dalam ikan untuk dapat aroma yg besh :)

4.ambik daun pisang,x perlu pun x pe...
letak je ikan dan tabur hirisan2 tadi diatasnye


OK DA CIAPPP....nyum3 licin je :)

**
TIPS RINGKAS :

ikan talapia yg da beli kat pasar malam tu
terus buat lagi besh jgn simpan dlm peti ais da,barulah rasa manis ikan tak hilang




APALAGI PEKENA IKAN TALAPIA KUKUS DENGAN AIR ASAM...uuu lalala

lagi simple :

hiris tomato,limau kasturi,bawang besar,lada besar

air asam jawa & then letak kicap...


OK DA SIAPPP :)


SESUAI JUGA RESIPI NI UNTUK IKAN TALAPIA BAKAR.....nyum3 ^_^

SELAMAT MENCUBE WAHAI KORANG SEMUAA :)

3 comments:

  Qistina Filzah

March 18, 2011 at 4:26 AM

ayam masak asam xperlu letak kelape bakar ke?

  ♥ Pu3 Pink ♥

March 19, 2011 at 12:23 AM

kak qis,x perlu pon..same je mcm kite msk asam pedas ikan...cume yang ni tmbh serai & daun limau purut :)

  Deanna Syaqieza

March 23, 2011 at 8:12 AM

yeii ! kite xtry ag..haha..memerlukan prtolongn kamu dik pah..lalala
:)